Saturday, August 28, 2010

Spanar Rindu Skru...Assalamualaikum...

Nak review novel keluaran Alaf21.. Novel bonus untuk bulan Jun.. Sebenarnya buku nie dah lama habis dibaca... tatapi belum sempat nak review.. so hari nie nak review la buku nie...
Spanar Rindu Skru... Dari tajuk je dah unik, lain dari yg lain.. tapi masih lagi berkisarkan Cerita cinta.. 
Kisah dua darjat.. Yg miskin dan yg kaya... kerana dendam anak2 menjadi mangsa. Sebuah cerita yang mengusik jiwa... dan bisa mengalirkan air mata yang bukan sedikit... 

Reen & Amin.. membesar dalam suasana kampung... Reen di besarkan oleh Datuk dan Neneknya.. Manakala Amin menumpang dirumah makciknya setelah ahli keluarganya meninggal dunia dalam kebakaran. 
Persahabatan Antara Reen & Amin dihalang oleh bapa Reen.. Kerana berdendam dengan bapa Amin, Dato' Yussof telah melarang dan memisahkan Reen & Amin... Reen telah dihantar ke luar Negara untuk sambung belajar, manakala Amin telah berhijrah kebandar untuk mencari kehidupan yang lebih baik..

7 tahun Reen di Jerman, manakala Amin berada di Jepun Bekerja sambil belajar... Mereka bekerja di Syarikat yang sama, Reen di HQ, manakala Amin di Branch di Bangsar. Tetapi mereka tidak mengetahui dan tidak pernah berjumpa. Tanpa mereka sedari sebenarnya mereka sering berchatting bersama. mereka menggunakan nama samaran "SKRU" & "SPANAR".

Tanpa sengaja mereka bertemu apabila Reen terpaksa menyelesaikan masaalah berkaitan aduan pelanggan dan harus bertemu dengan pengurus bahagian servis branch dimana tempat Amin bekerja. Pertemuan yang tidak terduga itu membuat Reen menaruh harapan terhadap Amin.. Amin tidak mengetahui yang sebenarnya Reen telah bertunang dengan Razin.

Dato' Yussof mendapat tahu yang Reen & Amin masih berhubung lalu menentang hubungan mereka sekerasnya... Dato mempercepatkan lagi majlis pernikahan Reen & Razin.. Reen nekad melarikan diri dan ingin mengikut Amin untuk menyambung belajar diluar Negara. Tindakan Reen itu mengejutkan semua orang terutama sekali Dato' Yussof. Amin menjadi serbasalah dan menangguhkan pemergian ke luar negara dan membawa Reen pulang kerumahnya. 

Dato Yussof mencari Reen dirumah Amin dan telah mengamuk terhadap Amin... Dato Yussof bertindak memukul Reen & Amin... Reen cuba menghalang ayahnya dari memukul Amin..tetapi tidak diperdulikan oleh ayah nya... tanpa disedari Dato'Yussof telah menolah Reen dan menyebabkan Reen terjatuh dan Reen telah dihempap almari dan menyebabkan kecederaan yang teruk.. Reen telah lumpuh selain dari itu juga doktor telah memberitahu bahawa Reen mengalami pendarahan di kepalanya..... Dato' Yussof  menyalahkan dirinya atas kecederaan yang telah berlaku kepada Reen.. Disebabkan kecederaan yang teruk & lumpuh Reen menjadi hilang semangat bersama hilangnya Amin... Di sebabkan kejadian itu Amin telah pergi keluar Negara untuk menyambung pelajaranya...

Dato' Yussof menyedai kesilapannya dan telah ke luar negara untuk memohon maaf terhadap Amin dan meminta Amin memujuk Reen untuk melakukan rawatan... Disebabkan kecederaan ren itu jua razin telah memutuskan pertunangan  antara mereka. Amin pulang menemui Reen dan berusaha memujuk Reen untuk menjalankan rawatan tetapi Reen enggan kerana berasa rendah diri dan malu pada orang sekeliling.

Amin telah melamar Reen untuk mejadi suri hidupnya. Pada malam hari pernikahan mereka Amin berkelakuan agak pelik dan menimbulkan tandatanya pada Reen.

"Reen dah jadi milik Amin dunai dan akhirat"....
"Reen serahkan jiwa dan nyawa Reen pada amin. juga dunia akhirat"...

Amin meminta diri untuk pulang kerana keesokan harinya majlis persandingan akan berlangsung.. sebelum pulang Reen telah meminta Amin menghantarkan nya ke dibiliknya di tingkat atas. Malang tidak berbau dalam perjalan pulang kerumah kenderaan Amin telah terlibat dengan kemalangan dan Amin telah meniggal dunia. Reen yang mendapat khabar berkenaan telah meluru ketangga dan telah terjatuh... Dalam perjalan kehospital Reen Juga telah meninggal dunia.

Kisah yang amat memilukan hati.. betapa sucinya sebuah cinta... dan juga perjalanan setian insan itu telah ditentuka oleh Allah s.w.t. Walaupun sekadar cerita ianya amat menginsafkan kita. "bercinta dan berjanji untuk sehidup semati " dan janji mereka tertunai... hari yang sepatutnya untuk bergembira meraikan perkahwinan telah bertukar menjadi hari yang paling menyedihkan dan hari pengkebumian mereka..

Kepada mereka yang masih belum membaca dan memiliki buku ini... anda adalah insan2 yang rugi... kerana novel ini merupakan sebuah novel yang sangat menarik untuk dibaca dan dikongsikan bersama. tahniah kepada penulis buku ini EMMA MAIZURA telah menghasilkan sebuah cerita yang sangat menarik dan belum pernah ada lagi mana2 ending sesebuah cerita berakhir dengan kematian yang paling tragik.da menyedihkan..
To u all... selamat membaca.... dan menhayati cerita " SPANAR RINDU SKRU".....


" Pejamkan Matamu Kala Rindu, Pasti Kau Rasa Hati Kita Bersatu "


" Amin Harap Reen semai ikatan hubungan kita dengan baja kejujuran dan keihklasan supaya bercambah benih kasih sayang. Amin doakan kejayaan Reen."

Sinopsis

PERTEMUAN tanpa diduga di alam maya membuatkan hubungan Minah Spanar dan Mat Skru bertambah erat. Sehari tidak berchatting terasa dunia seakan tidak ceria walaupun mereka tidak pernah bersua muka. Spanar sering berkongsi rasa dan cerita dengan Skru tanpa sebarang curiga. Skru yang bertindak sebagai pendengar dan penasihat membuatkan jiwa Spanar sentiasa tenang. Setiap kali dilanda rindu, kepada Skru, dia meluahkan semuanya.

Sikap Skru membuatkan Spanar mengingati Amin, lelaki yang dikenalinya tujuh tahun yang lalu. Dia pernah ada rasa sayang pada Amin, namun mereka terpaksa berpisah kerana perbezaan taraf. Akhirnya, Amin pergi akibat rasa terhina. Dan selama itu jugalah, dia menjadi penunggu yang cukup setia. Sesungguhnya, perpisahan itu amat menyakitkan. Alangkah indahnya jika selepas perpisahan, wujudnya pertemuan. Pasti tiada insan yang merana dan tiada jiwa yang menderita. Dia ingat lagi pesan Amin;

“Amin harap Reen semai ikatan hubungan kita dengan baja kejujuran dan keikhlasan supaya bercambah benih kasih dan sayang. Amin doakan kejayaan Reen. Ada jodoh kita akan bertemu kembali…” 

♥Kenapa ALLAH temukan kita dengan org yg salah♥


Memang sakit bila cinta yg kita dambakan selama ini tak dihargai oleh insan yg bernama kekasih,apatah lagi kita dibuang begitu saja... tapi,itulah juga petanda terbaik untuk diri dan kehidupan kita pada masa akan datang.

1. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya apabila kita bertemu jodoh yg sebenar,masih ada rasa syukur kita pada ketentuanNYA.

2. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat menjadi penilai yg baik.

3. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa kita hanyalah makhluk yg sentiasa mengharapkan pertolongan ALLAH.

4. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat KASIH SAYANG YANG TERBAIK,KHAS UNTUK DIRI KITA.

5. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa ALLAH MAHA PEMURAH & PENYAYANG kerana mengingatkan kita bahawa dia bukanlah pilihan yg hebat untuk kita dan kehidupan kita pada masa depan...

6. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat mengutip pengalaman yg tak semua orang berpeluang untuk mengalaminya.

7. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita jadi MANUSIA YG HEBAT JIWANYA.

8. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita lebih faham bahawa CINTA YG TERBAIK HANYA ADA BERSAMA ALLAH.

9. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita LEBIH MENGENALI KEHIDUPAN YG TAK SELAMANYA KEKAL.

Wahai sahabat yg kecewa,menderita dan sengsara kerana cinta, fahamilah bahawa kehidupan kita makin sampai ke penghujungnya.

Hari esok pun kita sendiri tak pasti samada menjadi milik kita. Gapailah keredhaan ALLAH dengan melaksanakan suruhanNYA, dan meninggalkan laranganNYA..

PERCAYALAH sesungguhnya ALLAH malu untuk menolak permintaan hambaNYA yg menadah tangan meminta dengan penuh pengharapan HANYA kepadaNYA..

Kapal Terbang Kertas :: Karya Hasliza IsmailAssalamualaikum..
Salam Ramadhan... Salam 1 Malaysia.. Salam Kemerdekaan.. Hari ni dah 18 hari seluruh umat islam berpuasa. Semoga segala amalan kita di sepanjang bulan yang Mulia ini diterima dan semoga segalanya diberkati Allah s.w.t
Lagi beberapa hari kita akan menyambut hari kemerdekaan yang ke 53. Tema hari Kebangsaan tahun ini
 " 1 MALAYSIA MENJANA TRANSFORMASI".... Semoga kita semua menghayati erti kemerdekaan yg kita kecapi selama ini...

Hari nie Tie nak review novel Kapal Terbang Kertas... Cerita nie menarik sangat, seronok baca cerita ni... 

Kisah Suriani yang telah kehilangan kedua ibu bapa, dalam usia yang masih muda. Suria dijaga oleh ibu saudaranya. Seoang gadis yang pintar dalam pelajaran, tapi sayang tiada peluang untuk melanjutkan pelajaran kerana ibu saudaranya tidak membenarkanya dengan alasan faktor kewangan ynag tidak mencukupi. Suria juga bercita-cita untuk menjadi TUDM sebab nak "terbang bebas" tetapi tidak berkesampaian.

Suria terpaksa melarikan diri dari kampung kerana ibu saudaranya ingin mengahwini nya dengan lelaki tua.Denagn harapan boleh menumpang senang dari lelaki itu. 
Melarika diri ke KL dan berjumpa dengan Ian Emaran. Ian telah menolong Suria apabila Suria diganggu oleh 2 org samseng. Menumpang di rumah kawan sekampung dan mencari pekerjaan. Dan akhirnya berkerja di pejabat Ian Emran.

Ian telah jatuh cinta pada Suria...
Mahdi sahabat Suria kembali mencari suria dan ingin membawa Suria terbang seperti yng telah dijanjikan kepada Suria beberapa tahun yg lalu.Tetapi Suria telah memilih untuk bersama Ian Emran..
"Angin Bawa Aku Terbang Jauh dari Kedukaan Ini"
" Emmmm.... Cuba awak buat kapal Terbang Kertas dan lancarkan ke udara. Tentu awak ingin tahu samada kalap terbang kertas yang awak buat itu mampu terbang setinggi mana dan kemana jatuhnya. Kalau bernasib baik, angin yang akan menolongnya untuk terbang lebih tinggi lagi. Satu permainan yang membosankan tapi awak masih terus ingin bermain dengannya. begitulah juga dengan kehidupan kita, tak seronoklah kalau kita telah tahu apa yang akan berlaku di masa depan.... "

Kepada semua yang belum membaca buku ini rugi tau... cerita yang menarik dan best sangat... Tahniah kpd penulis dengan terhasilnya KAPAL TERBANG KERTAS. Kepada semua Selamat Membaca...
Jumpa lagi di next review...


Sinopsis

Suriani tegar melarikan diri ke Kuala Lumpur demi menyelamatkan masa hadapannya dari musnah di tangan lelaki tua miang yang berharta di kampungnya. Dia rela dirinya hanyut dibawa nasib mengenangkan cita-citanya untuk menjadi tentera udara bersama Mahadi tidak kesampaian.

Untung sabut timbul, untung batu tenggelam. Nasibnya baik kerana bertemu secara tidak sengaja dengan Ian Emran yang membantunya mendapatkan pekerjaan setelah dia dipecat dari sebuah restoran. Bertugas sebagai pembantu Ian Emran telah menimbulkan perasaan cemburu di dalam hati Marina, sahabat karib Ian Emran yang telah tujuh tahun setia di sisi lelaki itu. Begitu juga dengan beberapa kakitangan wanita lain di pejabat hingga menimbulkan gosip tidak baik ke atas dirinya.

Lantas, Ian Emran yang mula menaruh hati terhadap Suriani segera menyuntingnya sebagai suri di alam rumah tangga. Sepanjang tempoh pertunangan mereka, pelbagai dugaan dan cabaran harus dihadapi kerana Marina yang mendambakan cinta Ian Emran sentiasa menggugat kepercayaan Suriani terhadap Ian Emran.

Tatkala jiwa Suriani berperang sesama sendiri Mahadi muncul kembali, ingin mengotakan janji-janjinya terhadap Suriani untuk membawanya “terbang” bersama.
Suriani tersepit di antara tunangnya, Ian Emran dan kekasih lamanya, Mahadi.

Ke manakah haluan hidup Suriani? Ke manakah kapal terbang kertas akan membawanya terbang.